.
صفحه اصلي آرشيو جستجو پيوند ها تماس با ما
 
آخرین عناوین
ساری و روزهای سخت بی کسی ها:
چه بر سر ساری می آمد، اگر شهرداری نبود!؟
صادقعلی رنجبر
چه بر سر ساری می آمد، اگر شهرداری نبود!؟

شمال نیوز: الان چند سالی است که ساری با اینکه بزرگترین شهرستان مازندران از دو منظر سرزمینی و جمعیتی است و از طرفی عنوان مرکز استان زیبای مازندران را نیز یدک کشیده و بار سنگین اقامت و تردد کل شهروندان مازندرانی بر دوش هایش سنگینی می کند و از این بایت زندگی شهری شهروندان ساروی را در مضایق متعددی قرار داده است، اما متأسفانه همانند زنبور عسل، غالباً از سرمایه های تولیدی خودش مصرف می کند و به عبارتی با تحقق شعار معروف "از تولید به مصرف"، مصداق بارز ضرب المثل معروفی شده است که می گویند: "کس نخارد پشت من، جز ناخن انگشت من!"

حداقل در چند سال گذشته، بجز آنچه که طی دو دوره شهرداری اخیر و یکی دو مورد هم راه و شهرسازی، حقیر رصد کرده است، ساری یا پروژه ملی نداشته و یا آنچنان سهم مشارکت ملی در پروژه های بومی اندک و ناچیز بوده است که در صفحات مانیتوری آمارها لود هم نمی شوند و به دید نمی آیند!

یادم می آید که مرحوم سیدعلی بهروش عضو سابق شورای اسلامی شهر ساری، تا زمانی که در قید حیات بود، همیشه پرونده در دست و یا در مصاحبه با رسانه ها و یا در نطق قبل از دستور جلسات شورای شهر ساری،  سراغ استاندار سابق را می گرفت تا بتواند سهم مشارکت وعده داده شده دولت را در جریان ساخت بزرگترین پل هوایی شمال کشور یعنی پل حضرت ولی عصر(عج) که بر روی میدان فرح آباد ساری احداث شده، با توجه به اینکه در راستای کمربندی بنا شده و عملاً کاربرد فراشهرستانی و فرااستانی یعنی ملی داشته و دردی از دردهای ترافیکی مرکز استان را حل نکرده است، اخذ کرده و یا افزایش دهد که ظاهراً هرگز موفق به این کار نشده است!

پل ذغال چال و پل ریلی داراب ساری و بسیاری از پروژه هایی که یا کاربرد ملی داشته اند و یا شأن آنها ملی بوده است، متأسفانه به همین دلیل تکراری عدم مشارکت مطلوب دولت، عملاً تعطیل شده بودند و در یکسال گذشته پس از ناامیدی مطلق از هرگونه حمایت مطلوب دولتی، با اهتمام شورای اسلامی شهر وشهردار جوان ساری و با اتکاء به مشارکت شهروندان ساری در پرداخت عوارض و سایر مطالبات قانونی شهرداری، این پروژه ها و حتی پروژه های تعطیل شده اداره کل راه و شهرسازی مازندران که بخاطر بدهی های چند میلیاردی به پیمانکارها مورد بی اعتنایی شدید آنهاست، علیرغم عدم ارتباط با مأموریت های شهرداری، مجدداً توسط شهرداری استارت خورده و بعضی ها به پایان رسیده و بعضی ها هم در آستانه برگزاری مراسم افتتاحیه و راه اندازی اولیه، البته با نقائص موجود در فازهای اول اند، همانند پروژه ۳۸ ساله کمربندی شمالی ساری که فعلاً قرار است شاهد افتتاح موقت و بدون پل و سایر استانداردها در این پروژه باشیم!

تکمیل و یا بازسازی اساسی میراث های پروژه ای دوره گذشته شهرداری و نیز احداث پروژه های ضروری متعدد در عرصه مقابله منطقی با تنگناهای رفاهی در زندگی شهری و نیز ترافیک های تحمیلی و کشنده شهر ساری همانند احداث پروژه های بزرگ و پرهزینه پل ها، پارک ها، میان گذرها، کنارگذرها، بازگشایی خیابان های موازی در داخل شهر و سایر طرح های برون رفتی مثل افزایش تعداد و حجم پارکینگ ها که مکمل طرحهای موجودند، از جمله تلاش های اخیر شهرداری ساری و تیم مدیریتی و عملیاتی آقای عبوری است که انصافاً مجاری تنفسی جدیدی را برای شهروندان ساروی گشوده است که در جای خود بسیار قابل تقدیرند!

نمی دانم آیا شهرهای دیگر مازندران هم مثل ساری، همانند ایتام خودسرپرست اداره می شوند و آنها هم قیمی بالاتر از شهرداری ندارند و شهرهایشان با پولی که از جیب آنها می گیرند، آباد است، یا اینکه حساب دیگر شهرها از حساب شهر محروم ساری جداست و آنها از مواهب دولتی به لطف لابی گری نمایندگانشان و یا میدان داری مسئولان استانی بهره مندن که البته بسیار بعید می دانم که با ساری تفاوت چندانی داشته باشند و قصه شهرهای مازندران با بودجه ها و اعتبارات دولتی یقیناً مصداق بارز همان ضرب المثل معروف است که می گویند: "یک مویز و چهل قلندر!" و اینجاست که با رؤیت درگیری های لفظی فعالان رسانه ای در خصوص امکانات تخصیصی به شهرهای استان، با رصد تراز منفی عرضه های قلیل در برابر تقاضاهای کثیر، به این نتیجه می رسیم که همیشه آمار دعواهای مناطق و محله های محروم بسیار بیشتر از مرافعه های محله های برخوردار است!

به هر حال بنده که به واسطه دوستی با غالب شهرداران و مخصوصاً هر دو شهردار قبلی و فعلی ساری که توفیق بازدیدهای مکرر از پروژه های شهرداری از مراحل ابتدایی تا انتهایی را داشته ام، می توانم با ضرس قاطع شهادت بدهم که اگر شهرداری ساری نبود، شهر ساری در مقایسه با سایر شهرها و یا حداقل در مقایسه با سایر مراکز استانها خاک تپه ای بیش نبوده و قطعاً موجب سرافکندگی شهروندان مازندرانی بوده است و امروز که استاندار محترم صراحتاً ساری را "هویت شهرهای مازندران" معرفی می کند، پس باید نگاه جدیدی به سیستم تخصیص های بودجه ای نیز اضافه شود تا مرکز استان از غربت بی کسی ها به سلامت بیرون آمده و کمی به خودش توجه کند!

در پایان ضمن تشکر از خادمان قبلی و ترجیحاً خادمان کنونی شهر ساری شامل شورای شهر، شهردار جوان و کادر فعال مدیریتی و عملیاتی شهرداری ساری، از شهروندان عزیز ساروی انتظار می رود که با افزایش مشارکت مالی خود شهرداری را در این پیشتازی و میدان داری تنها نگذاشته و باید بپذیریم که حال و روز این روزهای ساری اصلاً خوب نیست و شهرداری تنها طبیب حاذق شهروندان ساروی است که کاملاً مصمم از آنها در برایر سیل ویروسهای نداری ها و نابرابری ها و محرومیت ها و کم ملاطفتی ها، محافظت می کند.

صادقعلی رنجبر-عضو هیئت علمی دانشگاه


ایمیل مستقیم :‌ info@shomalnews.com
شماره پیامک : 5000292393
 
working();
نظرات خوانندگان :

نا شناس 8 اسفند 1392
سلامی دارم خدمت آقای دکتر
تشکر میکنیم از دکتر رنجبر که مردی برای تمام فصول در مسائل اجتماعی و سیاسی و امنیتی است و کارشناسی تمام مسائل را برای خوانندگان وزین این سایت مطرح میکند..آن شاالله از این برادر هم در کابینه رییس جمهور استان استفاده تا استان و مدیر ارشد استان از مشاوره این برادر ارزشی استفاده و بهره کافی را ببرد..... من الله التوفیق
علی ایمانی 8 اسفند 1392
" شهرداری تنها طبیب حاذق شهروندان ساروی است "
جناب آقای رنجبر ، شهرداری و شورای اسلامی شهرها متولّی و در نتیجه مسئول امور شهری در تمامی زمینه ها هستند ، چه خوب و چه بد ، چه به قول شما حاذق باشند و چه نباشند ، شهروندان چاره ای جز تحمّل ندارند .
مردم هم اگر مشاهده کنند پولهایی که پرداخت می نمایند در زمینه عمران و آبادانی شهر تحت عنوان عوارض هزینه می گردد ، با کمال میل این کار را انجام می دهند . حال سئوال این است که چه میزان از پرداختی های مردم برای رفاه حال آنان صرف می گردد .
نا شناس 9 اسفند 1392
درود بر دکتر رنجبر پرکار....
نا شناس 9 اسفند 1392
پل زغال چال اسمش شده شهید علیرضا نوری
محمد 9 اسفند 1392
برادر رنجبر مقاله شما را مطالعه کردم اولا پروژه های عمرانی سطح شهر از زمان شهردار سابقه حجازی افتتاح و در دوران شهرداری عبوری بهره برداری گردید ای کاش بجای اسطوره سازی واقعا بینانه سخن به زبان جاری کنیم جناب آقای رنجبر از قرار معلوم در سطح شهر و کوچه پس کوچه های شهر تردد ندارید وصعیت آسفالت خیابانهای ساری بغرنج و هر روز دعای خیر نصیب شهرداری میشود ولی نه چشم بینا در شهرداری و شورای شهر وجود دارد و نه گوش شنوایی آقای رنجبر سیاسی کاری شهرداربرای انتخابات آینده مهرسکوتی بر دهان خیلی ها بخاطره احترام به خانواده ایشان شده ونامبرده فعلا یکتازی می نماید و باعث هنجارشنکی فرهنگی زیادی شده است امیدوارم روزی از شما و شورای شهر شاهد نقد منصفانه از عملکرد شهرداری باشیم نه ستایش گویی یکطرفه
نا شناس 9 اسفند 1392
هیجی پسر جنابعالی نمی رفت سره کار
نا شناس 9 اسفند 1392
بسم الله
حقیر از مازندرانی های مقیم تهران می باشم. ضمن تائید فرمایشات برادر رنجبر ؛ از زحمات برادر بسیجی حاج مهدی عبوری نهایت سپاس بعمل می آید.
نا شناس 10 اسفند 1392
نظر دوست نقاد منصف بسیار جالب بوده،پروژه های عمرانی در زمان شهردار سابق حجازی افتتاح!!!و در زمان شهرداری عبوری بهره برداری رسیده!!!!!.دوست من، شما اگه از آقای حجازی حمایت نکنی،هم ایشون آسیب اجتماعی نمیبینه!!وهم شما میتونی بری یه خورده معلوماتتو اضافه کنی!!.مرد حساب،پروژه اگه افتتاح شد،یعنی باید به بهره برداری برسه!!نه چند سال بعداز افتتاح!!.برعکس آقای رنجبر، شما باید یه سری به کوچه های شهر بزنی!!هرچند اینقدر توی توهم خدمتگزاری سیر میکنید که این چیزا به چشمتون نمیاد!!پروژه های عمرانی مد نظر شما،مثل،پل دخانیات!!مثل پل ولی عصر!!و مثل خیلی از مثل های دیگه!!!!در آخر آقای کارشناس مسائل شهری!!لطفاً به حریم خانوادۀ معظم شهدا،بدون هیچ آگاهی ورود نکنید،این یک تذکر جدی به شمایی ست که تمام مسائل رو باهم قاطی میکنی!! اگه میبینی،کارشناسان سکوت کردن،بعلت رفتار و اجرای درست وظایف آقای شهردار است،نه اینکه ایشان از خانوادۀ ایثار و شهادت باشند.آقای عزیز،آقای مهدی عبوری،شاگرد مکتبی ست،که گذشت،فداکاری،ایثاروشهادت،در آن معنا میگردد،مکتبی که شاگردانش،آبروی یک شهر،یک استان و یک کشورند.در خاتمه،ضمن تشکر از سایت شمال نیوز،بعنوان یک برادر کوچکتر از آقای حجازی،استدعا دارم،به جهت پیشرفت و ترقی ساری بعنوان یک مرکز استان،جلوی تخریب طرفداران خود را،نسبت به خادمین واقعی و دلسوز ساری را بگیرند. یاحق.
پورابوالقاسم 10 اسفند 1392
اقای رنجبر
شهرداری بدون عنایت وتصویب شورای شهرنمی تواندکاری پیش ببرد
احمد 11 اسفند 1392
ایشان در هر زمینه ای می خواهد اظهار فضل کند اگر شهرداری نبود و.. معلومه شهر مگر بی شهر دار میشه تورا خداینقدر پر گویی نکن میدانم شمال نیوز به خاطر ارادت جنایی ممکن است در ج نکند
نا شناس 12 اسفند 1392
آقای حجازی با افتتاح پروژه میدان خزر، نام ساری را بر سر زبانها انداخت.
هر غریبه ای که از ساری رد می شود،اسم این پل را گذاشته (چه کنم - چیکار کنم) و البته پل اسمی و تاریخی دخانیات که حجازی این پروژه را به پسر استاندار قبل داده بود و واقعا پل تکی در ایران و جهان است.
زنده باد حاج مهدی عبوری که واقعا مرده روزهای سخت و کار ممتده
MHM
نا شناس 12 اسفند 1392
عبوری رو گنده نکنین...این که در حد نماینده مجلس نیست...شهردار بودن هم براش خیلی زوده ..مدیر خوبیه ولی باید کم کم پیش بره.اینجوری که داره میره با مخ میخوره زمین
امین 11 اسفند 1392
جانا سخن از زبان ما می گویی ...
(نماینده های ساری ، پس کی وجدان شما بیدار میشه و کی احساس مسئولیت می کنید . همه دارند فریاد می زنند و شما ... شما باید به این مردم توضیح بدین)
نا شناس 11 اسفند 1392
به نظر بنده یکی از مفاهیم مدیریت مبتنی بر عملکرد که در استان مازندران به نمودار کشیده شده است توسط جنا ب عبوری به منصه اجرا گذاشته شده است. ضمن تایید گفتمان جناب اقای دکتر رنجبر می توان از این سرمایه انسانی در روند توسعه استانی استفاده نمود. البته بدون بغض شخصی که متاسفانه در استا به فراوانی مشاهده می شود. مگر این است که تحول ساری را باید مدیون این جوان دانست؟م.ر معلم دانشگاه
محمد 13 اسفند 1392
باسلام در پاسخ به آن برادر ی که در خصوص افتتاح مطلبی نوشت اولا از تذکر ایشان در خصوص کلمه افتتاح تشکر میکنم درست آن بود که نوشته شود کلنگ زنی و ساخت آن آغاز شد. ثانیا تا این لحظه هیچ گونه ارتباطی با اقای حجازی نداشته ام و شخصا مقید بر این هستم که با هیچ مسئولی ارتباط نداشته باشم از اینکه با چند سطر نظریه، من را حامی آقای حجازی دانسته اید اشتباه بزرگی بوده است .شما در نظریتان نوشته اید ((لطفاً به حریم خانوادۀ معظم شهدا،بدون هیچ آگاهی ورود نکنید))
به این حقیر پاسخ دهید چطور کنسترت موسیقی که ایشان برگزارمی نماید وبسیار ناهنجاری فرهنگی دارد هیچ مسئولی لب به اعتراض در مجمع عمومی نمی کنند ؟ولی همین کنسرت موسیقی در جاده ساری نکاء برگزار و مورد اعتراض شدید قرار میگیرد آیا این نوعی رویکرد تسامح آمیز بابت اسم و رسم خانوادگی ایشان نیست ؟ شما نوشته اید (( !پروژه های عمرانی مد نظر شما،مثل،پل دخانیات!!مثل پل ولی عصر!!و مثل خیلی از مثل های دیگه!!)) اگر این پروژه ها ایراد داردچرا به هنگام افتتاح توسط آقای عبوری این همه بنر سطح شهر آویز میشود و تقدیرو تشکرهای آنچنانی ؟دوست خوبم برای شما و شهردار آرزوی سلامتی و شادابی را دارم
123 16 اسفند 1392
باوجود شهردار پرکاری چون عبوری میتوانست کارهای مهمتری درساری به اجرا گذاشته شود متاسفانه وجود چند نماینده درشورای شهر که حتی نمی توانند کلمه شهر را بدرستی تعریف کنند سدی دربرابر پیشرفت مرکز استان شده است
علی ایمانی 15 اسفند 1392
بعضی ها مثل اینکه در این شهر زندگی نمی کنند و از وضع موجود شهر خبر ندارند و یا آنکه پایشان را از قائمشهر آنطرف تر نگذاشته اند که در ساری آینچنین تحولاتی را مشاهده می نمایند ، شاید هم خدای نکرده . . . . . مصرف نموده اند که ساری را توسعه یافته تصور می نمایند .
علی ایمانی 15 اسفند 1392
شهر را سپرده اند به دست یک جوان بی تجربه که هیچگونه تحصیلات و سررشته ای از موضوعات مربوط به شهر و شهرداری ندارد . آن از تبلیغات انتخاباتی که با موسیقی نظر مردم را جلب نمود و سپس با رنگ آمیزی تیر برقها و امروز شاهد آن هستیم که سازندگان ساختمان بدون رعایت ضوابط و مقررات و با پرداخت جریمه که بودجه شهرداری را تأمین می نمایند تا 100% سطح زمین را ساخت و ساز نموده و حتّی یک روزنه کوچک برای ورود نور آفتاب و یا نفس کشیدن برای ساکنین این گونه مجموعه ها و همسایگانشان باقی نمی گذارند .
رهــــا 16 اسفند 1392
خــــــــدا یا حــــــــــــــرص ، طمـــــــــــــع ، چاپلــــــــــوسی و تزویـــــــــــر را از ما خصوصا برخی مسئولین استانی دور فرما.
برای طراحی و ساخت یک محصول حتی در حد یک ابداع و اختراع در مدت 26 سال(پس از دفاع مقدس) زمان کمی نمی باشد چه اینکه بخواهیم شهر و دیارامان را آباد سازیم.
1- نداشتن برنامه های واقعاً جامع(بهره جستن از اهل علم و تجربه توأم )
2- عدم ثبات در اجرای برنامه ها بمحض تغییر در مدیریت
3-عدم ایجاد منابع درآمد زای بالا جهت استان و شهرستان ها جهت وابستگی کم به بودجه های اندک دولت

ارسال نظر :
پاسخ به :





نام : پست الکترونیک :
حاصل عبارت روبرو را وارد نمایید :
 
working();

« صفحه اصلي | درباره ما | آرشيو | جستجو | پيوند ها | تماس با ما »
هرگونه نقل و نشر مطالب با ذكر نام شمال نيوز آزاد مي باشد

سامانه آموزش آنلاین ویندی
Page created in 0.046 seconds.